top of page
Untitled.png

POLARARVET

Jag heter Anita Jönsson och började mitt engagemang för rasen Finsk Lapphund via att jag i flera år var fodervärd åt Fjällfarmens Kennel. Jag skötte även kenneln emellanåt när ägarna är bortresta på semestrar och liknande. Jag har därmed ett gott samarbete med Fjällfarmen och ägarinnan Winnie Holmström.

STARTEN
Kennelns start och uppfödning

År 2008 hade Polararvet sin första valpkull och har därefter haft en kull ca var- till vart annat år. Efter ett litet uppehåll hade så kenneln åter en valpkull år 2020 och sedan 2022. För aktuella planer, se gärna sidan parningar.


Liten hemmauppfödning av valpar

Valparna föds upp i hemmiljö och jag är mycket mån om var valparna hamnar i sina slutliga hem, jag har därför inget kösystem utan försöker finna rätt hem för rätt valp.


AVELSMÅL

Mitt mål som uppfödare är att bevara den Finska Lapphundens ”urtyp” , d.v.s. att i möjligaste mån bevara dess ursprungliga utseende och karaktär, som den tåliga, robusta och snälla polarhund och vallhund som den ursprungligen var, som den Nordiska urbefolkningens (samernas) favorithund, hemma i samebyarna. Jag vill komma så nära ursprunget som möjligt.

Den Finska Lapphunden
En Finsk lapphund är den perfekta hunden för dig som vill ha en aktiv och arbetsvillig kamrat och familjemedlem. Den är vaken och intelligent, har god hälsa och älskar att få vara med sin flock. Den kan ge ifrån sig en rad olika ljud. Den trivs bäst i ett aktivt hem.


Svenska Lapphundsklubben
Jag är medlem i Rasklubben för Finsk Vallhund, en del av Svenska Lapphundsklubben, där alla tre varianter av dom vallande spetsarna av lapphundstyp ingår: Lapsk Vallhund, Svensk Lapphund och Finsk Lapphund.


Grupp 5: Spetsar och raser av urhundstyp
Storlek och utseende
En finsk lapphund är en kraftigt byggd hund i förhållanden till sin storlek och något längre än hög. Pälsen är riklig, speciellt hanhundar har en tydlig krage. Det långa täckhåret är strävt och den har en tät underull. Den har ett mjukt och vänligt uttryck. Alla färger finns och grundfärgen dominerar. Mankhöjd för hanar är 49 cm och tikar 44 cm.

Om mig: Om mig
bottom of page